Resepi kek butter simple enak step by step dan video

Okay saya nak tunjuk cara-cara buat kek butter bertapakkan coklat cadbury, jom kita tengok resepi kek butter ini

Resepi kek butter simple enak step by step dan video

Bahan-bahan

  • 2cawan tepung(tepung kek pon bole)
  • 1sd teh baking powder* 1sd teh soda kabonet* yg tanda* xpayah pakai kalo guna tepung kek..sebb dia da complete
  • 200gram butter
  • 2cawan gula ising/ kalo nk kurang manis,bole kurangkan
  • 1 sd teh Esen vanilla
  • 1 sd mkn ovalate(pelembut kek)
  • 3biji telor gread A or B

Cara-cara

1: kena panaskan oven 170 .. Tp ikut korang nye oven la… Kdg2 lain plk cara oven korng kan.. Yg resepi aku tu.. Kata 45mnt…tp aku bakaw sejam jgk…ape2pon pnskan oven korg ye? 
2: pukul butter dgn gula ising smpi putih,then masukkan esen vanilla.. then masukkan ovalatte td..pukul sebati 
3:masukkan telor sebijik sebijik pukul sampai sebati thenn masukkan tepung…pukul selama 5minit.. Loyang tu letak la pelapik kertas minyak..then dapu butter sikit… Bole la tuang dlm loyang… Bakar kek selama 45minit,, Kalo oven korg da berbunyi,da tamat 45minit tu, korang leh amik pisau kecik atau lidi brrsih, cuba cucuk kek di setiap bahagian.. Klo ada tepong melekat, mkna korg kena tambah masa bakar . klo xde apa2 melekat.. Taniah korng nye kek da masak…angkat sejukkan…
Dah siap…. tak susah pun buat kek lagi-lagi untuk family kita sendiri yang nak makan. Boleh di hidang dengan air nescafe terutama untuk hidangan petang. Cuba lah buat kalau ada masa terluang. Selamat Mencuba

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017