Resepi Kek Batik Sedap dan Simple

Resepi Kek Batik (Batik Cake Recipe) – Jika kita berbicara tentang kek, mungkin tidak ada habisnya. Bila-bila saja ada inovasi yang dicipta oleh Chef untuk pelbagai resipi kek. Sering kita tengok banyak buku yang dijual membincangkan segala macam resipi kek.

Resepi Kek Batik Sedap dan Simple

Resepi Kek Batik Sedap dan Simple

Resepi Kek Batik Sedap dan Simple

Jika pada post sebelum ini saya telah membincangkan tentang resipi kek coklat, kali ini saya nak membincangkan salah satu resipi paling popular lain, ialah kek batik. Kek ni sedang menjadi pilihan kegemaran ibu bapa dan anak dalam membuat kek di Malaysia. Ini adalah kerana kek ini mudah untuk dibuat, tak perlu banyak ringgit, dan ia lembut dan lazat.

Resepi kek batik (Batik Cake Recipe) ini dapat anda cuba sendiri di rumah kerana buatnya mudah. Anda boleh membawa anak anda, terutama anak gadis, untuk buat ia lebih baik dalam memasak dan buat kek. Anda boleh menayangkan resepi kek ni buat majlis bersama teman ataupun keluarga. Untuk anda yang ingin beri hadiah kepada ibu atau orang yang dicintai, tetapi tak mempunyai banyak wang, atau bingung mau membeli apa, kek batik boleh menjadi penyelesaian untuk anda.

Resepi Kek Batik (Batik Cake Recipe)

Bahan-bahan buat kek batik:
– 2 cawan milo
– 2 sudu besar serbuk koko
– 1 tin susu pekat manis
– 1 buku buttercup
– 1 paket biskut Marie

cara cara:

  • Cairkan dulu butter dalam periuk yang dipanaskan dengan api kecil. Bila sudah cair, masukkan susu pekat dan gaul lagi hingga sebati.
  • Lepas itu, masukkan Milo dan serbuk koko ke dalam periuk. Masukkan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati. Jangan tinggalkan sebatian ini berketul-ketul.
  • Masukkan biskut Merrie yang telah dipatahkan (tidak sampai hancur) sebelumnya ke dalam periuk, dan gaul hingga rata.
  • Lepas itu, masukkan adonan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastic biar mudah nak dikeluarkan.
  • Padatkan kek batik tadu dengan tekan-tekan menggunakan sudu.
  • Bila dah padat, simpan loyang ke dalam peti sejuk sekira 3 jam
  • Kalau nak makan, keluarkan dahulu kek batik kira-kira 30 menit karena pasti sudah keras sebab masuk di peti sejuk.
  • Kek batik siap di hidangkan.
 Kalau suka kek batik yang lebih lembut, patah-patahkan biskut dulu dan biar kan lemau sikit
Penelusuran yang mirip
resepi kek batik lembut,resepi kek batik milo,resepi kek batik nestum,resepi kek batik jawa,resepi kek batik tanpa telur,resepi kek batik biskut marie cheese,resepi kek batik biskut marie tanpa telur,resepi kek batik lembut tanpa telur,resepi kek batik mudah,resepi kek batik sedap,resepi kek batik milo lembut,resepi kek batik marie sukatan cawan,resepi kek batik milo tanpa telur,resepi kek batik mudah dan sedap,resepi kek batik simple,resepi kek batik cheese meleleh,resepi kek batik coklat biskut marie,resepi kek batik serbuk koko,resepi kek batik tak guna milo,resepi kek batik empire brunei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *