https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-109194521-1

Cara Mudah Membuat Kupat Tahu Khas Bandung

resepimasakan.info-Cara Mudah Membuat Kupat Tahu Khas Bandung – Asli Enak Mountain Tofu Mudah Resipi Istimewa Bandung. Tidak lengkap jika ia tidak cuba untuk Bandung masakan kupat kupat tahu atau tahu, bahawa dalam masakan atau resipi nama bali adalah sifat-sifat makanan ini cantok, dalam nama-Nya seperti gado gado Betawi, sedangkan di Jawa, yang dikenali sebagai Java gado resipi gado dan setiap kawasan boleh tetapi mempunyai rasa yang berbeza dan pelengkap, dan dengan nama yang berbeza.

Foto Resep Kupat Tahu Bandung Sederhana Spesial Sunda Asli Enak
Gambar Mountain Ketahui Bandung Sunda

Menurut Wikipedia tapak Mountain tauhu ialah makanan tradisional Indonesia yang dibuat dari kek beras, tauhu goreng dan sos kuah kacang juga flush. Depot juga boleh digunakan sebagai pengganti untuk berlian. Terdapat banyak jenis kupat tahu, bagaimanapun, bahawa yang terkenal yang datang dari Singapura, Surakarta dan Magelang, perbezaan terletak pada herba dan makanan tambahan, jika versi Magelang dan Solo dihiris kubis dan mi dan tauhu bakwan dan putih versi Magelang pada kupat tahu versi solo, tetapi dalam kupat versi Singaparna sana atau sayur pucuk bercambah direbus atau melecur dengan air panas. Jadi dalam Bandung adalah 2 peniaga kupat tahu, kupat tahu Bandung dan Gunung Singapura tahu.
Selain dua varian sebelum ini, ada juga kupat tahu paste, perbezaan itu dijumpai di dalam petis dan penggunaan perapan ditambah keping timun segar. Mountain tauhu juga boleh ditambah dengan keropok dan cili sebagai penambah selera makan. Salah satu kupat tahu yang terkenal kupat tahu siapa yang berada di Market Cupar Cupar, Bandung, terdapat juga kupat tahu Danville, kupat tahu Kuningan, Jakarta Mountain tahu, tahu Cilacap Gunung, Gunung Purworejo tahu, tahu solo Gunung, Gunung tahu Magelang , Kupa tahu Pacitan Tengah, Mountain tahu Banyumas, dan lain-lain
pes masakan Indonesia diperbuat daripada hasil sampingan pemprosesan makanan nipis (biasanya rebus, kupang, atau udang) yang dipanaskan sehingga cecair menjadi pekat seperti kuah sos yang lebih padat. Dalam pemprosesan berikutnya, ditambah gula pes shell. Ini mengakibatkan warna kepada coklat hitam dan gelap cenderung untuk menjadi manis. belacan dikenali sebagai masakan tipikal Sidoarjo. Di sini resipi bagaimana untuk membuat kupat tahu Bandung lengkap dengan cara yang mudah untuk membuat sendiri di rumah.

PRESKRIPSI kupat tahu BANDUNG

Bahan-bahan:

 • 2 keping tauhu seks, goreng sebentar , potong kepada kepingan kecil
 • 100 gram pucuk sayur-sayuran / pucuk, siram panas
 • 4 keping kek beras, potong
 • 150 gram kacang tanah, goreng, lecek
 • 350 ml air
 • 5 sudu air berasid, (dari 2 sudu teh 5 sudu teh asid + air)

HERBS FINE:

 • 4 keping lada merah
 • 2 ulas bawang putih
 • 1/2 sudu teh belacan
 • 4 1/2 sudu teh gula perang
 • 1 1/2 sudu teh garam

BAHAN TAMBAHAN:

 • bawang goreng untuk taburan
 • perkataan rasa manis
 • Crackers kuning secukupnya

Bagaimana untuk memasak kupat tahu BANDUNG merah /:

 1. Bagaimana Membuat Sauce Peanut, campuran rempah, kacang tanah, air dan air asam .
 2. Masak hingga mendidih dan berminyak. Lif.
 3. CARA PENYAMPAIAN kupat tahu : Tata keping berlian, ketulan tauhu dan taugeh / pucuk. Flush mendahului dengan kuah kacang dan kicap manis. Taburkan bawang goreng dan hidangkan bersama keropok.
 4. Hidangkan untuk 4 hidangan.

Thanks For Share:

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017