Resepi Kuey Teow Kungfu (SbS)

Resepi Kuey Teow Kungfu | Jom cikedot cara nak buat kuey teow kungfu chachacha!! Bhahaha .. Kalau ada yang nak share , silakan ya .. Sama-sama share ilmu , moga bermanfaat..
Cara buat ada pada setiap gambar
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)…
Sumber : FB Puan Shima

Bahan diperlukan:
✔️ 1 bungkus kuey teow yang ½ kg
✔️ 2 biji telur
✔️ 3 ulas bawang putih titik dan chop kasar
✔️ 5 biji cili padi diketuk, saya pakai cili hijau 
✔️ Udang ikut suka nak banyak mana
✔️ Sotong ikut suka nak banyak mana
✔️ isi ayam , terpulang juga tapi saya tak campur darat & laut
✔️ 1/2 kiub pati ayam
✔️ serbuk lada sulah
✔️ 2 sb sos tiram
✔️ sawi
✔️ brokoli
✔️ bunga kobis
✔️ carrot
✔️ putik jagung
✔️ cendawan
✔️ 2 mangkuk air , saya pakai bekas tau fu fa
✔️ 2 sb tepung jagung bancuh dengan sedikit air

Mula mula , bahagikan kuey teow kepada 2 bahagian sebab nak goreng dengan telur.. Ikut lah berapa orang nak makan .. 
Kalau 3 orang , bahagi 3 bahagian . ½kg ngam² soii untuk 3 orang dewasa makan .. Lepas tuh pecahkan telur letak garam dan lada sulah sedikit .. 
Kocak² dan gaul dengan kuey teow .. Lepas tuh goreng satu² portion .. Macam kat atas tuh haa.. biarkan garing sikit tapi jangan garing banyak ya & terbalikkan .. 
Da masak angkat .. Pastu kalo oily sangat letak kat tapis kejap sementara nak tunggu kuah masak .. Oke , setelkan semua bahagian kuey teow tadi ..

Okey , part kuah pulak .. Senang sahaja .. Tumis bawang putih dengan cili padi , den terlupa nak letak cili .. 
Sampai kuning keemasan ..

Lepas tuh masukkan udang dan sotong .. 
Nahh , baru teringat cili tadi .. Masuk skali .. 
Gaul dan biar sekejap ..

Agak-agak udang dan sotong dah separuh masak , masukkan air dan kiub ayam .. 
Air ni ikut lah nak kuah banyak mana cukup untuk kuey teow tadi ..

Bila dah menggelegak , campak semua sayur-sayur.. 
Kalau nak masukkan sawi last pun boleh jee .. Takde masalah , citarasa sendiri ..

Lepas tu masukkan lada sulah , sos tiram dan garam .. Part nie ubah sendiri laa ya .. 
Dah masuk nanti rasa laa .. Saya suka lada sulah lebih .. Nak letak black paper sikit pun boleh .. 
Last sekali masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air .. Ni pun agak-agak sendiri nak pekat macam mana .. Tak cukup pekat , tambah lagi tepung jagung .. Okey?

Dah sudah rasa , dah tiptop , boleh tutup api dan curah atas kuey teow yang dah siap goreng tadi .. 
Kat kedai tak dapat bahan-bahan banyak mcm ni .. Huhu .. Makan panas-panas baru sedap! Umpp!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017