Resepi Popia Ayam Cendawan!! (SbS)

Resepi Popia Ayam Cendawan!! | Di sini saya besar hati nak kongsi resepi popia ayam cendawan yg sedap gile ni cz ramai sgt yg tanya resepi popia ni. Resepi ni pn dpt dr FB yg dikongsi oleh biras Hasniyati Muin pada awalnya. mula rase biras yg buat dulu. so biras kongsikan resepinya buat saya try pulak. tp seperti kebiasaan sya akan olah balik ikut citerasa tekak sya la. tambah tolak mane2 yang kurang..hihihi. So kat sini saya nak kongsikan juga buat rakan FB saya. blh la same2 kite nikmati popia sedap ni. Mane2 yang kurang boleh la tambah n mane2 yg terlebih boleh la dikurangkan ikut citerasa tekak masing.

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)…
Sumber : FB Dek La

Resepi Popia Ayam Cendawan
Bahan-bahan untuk buat popia sedap ni..

Resepi Popia Ayam Cendawan
10 batang sosej.. belah dua n potong kecik macam gini..

Resepi Popia Ayam Cendawan
400 gm ayam cincang (beli ramli @ ayam mas).. kalau nak pakai daging ayam segar pun sedap jugak.. potong kecik.. anggaran berat lebih kurang la.. ambil bahagian dada..

Resepi Popia Ayam Cendawan
1 tin cendawan butang potong nipis.

Resepi Popia Ayam Cendawan
1 batang carot potong memanjang nipis-nipis.. kalau malas nak sagat kasar pun boleh aje..

Resepi Popia Ayam Cendawan
2 biji bawang besar potong dadu dan 5 ulas bawang putih cincang halus..

Resepi Popia Ayam Cendawan
2 tin cream of chicken @ cream of mushrooms.. mana-mana pun boleh.. sedap aje rasenya.. coz dua-dua dah penah buat ok aje

Resepi Popia Ayam Cendawan
kulit popia.. kalo rase nak buat yg comel-comel beli la saiz kecik sikit.. yg ni mmg dapat gedabak besar-besar popianya.. hihihi..

Resepi Popia Ayam Cendawan
mula tumis bawang dulu.. kasi layu sikit je..

Resepi Popia Ayam Cendawan
masukan ayam hancur @ daging ayam segar n kacau kasi isi ayam masak sepenuhnya.. kalau tidak ada ayam nak guna daging pn boleh ajer..

Resepi Popia Ayam Cendawan
masukan sosej.. kacau bagi sosej agak masak sedikit baru masuk bahan seterusnya.

Resepi Popia Ayam Cendawan
masukan carot kacau sekejap je..

Resepi Popia Ayam Cendawan
masukan cendawan butang.. pun kacau sekejap je.

Resepi Popia Ayam Cendawan
last masukan cream of chicken @ cream of mushrooms tadi.. kalau rase pekat tambah air sikit..

Resepi Popia Ayam Cendawan
mase ni perasakan ngan lada hitam, lada sula, serbuk perasa, garam sikit je n gula.. xnak letak garam pn xpe.. cuba rasa dulu la ikut citarasa masing-masing

Resepi Popia Ayam Cendawan
okey.. inti popia dah siap.. kalo nak lebih creamer tambah [email protected] sikit la..

Resepi Popia Ayam Cendawan
haaa.. ni dah siap balut.. kalo nk tambah sedap letak la cheesedale penambah lemak.. hihihi.. 1keping tu blh dpt 6 popia gak la..

Resepi Popia Ayam Cendawan
sekarang dah boleh goreng.. hati-hati mase goreng coz akan meletup-meletup sikit.. kalau nak kurangkan meletup sblm goreng simpan dalam peti jap bagi cream nya agak pekat baru digoreng.. so kurang sikit meletupnya..

Resepi Popia Ayam Cendawan
ta daa… siap goreng kasi tos dulu buang minyak degil.. hihi..

Resepi Popia Ayam Cendawan
popia oh popia.. nyummy..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share…..

Resepi Popia Ayam Cendawan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *