Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap

Swedish Meatballs Ala IKEA!! | Alhamdulillah  Baru free nak share resepi Swedish Meatballs.. Ramai dh pm tepi.. mmg saya akan kongsikan…  Serius sedap baq hang, barang2 pon mudah dapat.. Hasil pon banyak dapat, rasanya sekali buat 10 orang boleh makan..  Semoga murah rezeki tuan empunya yang share resepi ini…  Hakak kasi 10 bintangggg…

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)…
Sumber : FB Mizs Noorscyazana

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Bahan-bahan:
2biji bawang holland-dadu
2biji tomato-dadu
5sb Tepung gandum
4sb Margerin/butter(saya pakai margerin)
4sb Lada hitam
3cawan Susu full cream ducthlady (resepi asal susu segar) kat umah ade susu cair n susu dutchlady jerr bedal jerrr…
1cawan air
Sos tiram
Sos cili (resepi asal sos tomato) hehehehe kt umah xde sos tomato n xpnh beli sos tomato bedal jerr apa yg ada.. tp pic ats xde botol sos cili kan.. lupa daaa..
Kicap-untuk colour jerrr.. leh agak sendiri jer k.. 
Garam secukup rasa-boleh gunakan kiub lembu resepi asal.. (saya gantikan garam jer sebab kiub lembu xde) xsuka masin2..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Meatball saudi gold first time try… 
boleh jerr rasanya.. 
Cari meatball brand Marina xjumpa..sedap brand tu.. tp susah dapat.. daging dia superbbb…

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Tumis bawang holland dengan margerin sampai keemasan..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Masukkan tepung gandum masak sampai pekat dan xberketul..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Masukkan air dan susu gaul sampai sekata..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Masukkan tomato dadu dan lada hitam

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Masukkan sos tiram dan sos cili

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Okehhh dah siap, nampak pekat kan.. jangan tambah air ok.. memang gitu rupanya.. Pastu boleh blend, pas blend dia akan cair.. kalau rasa pekat leh masukkan air.. ikut citarasa masing2..
saya blend lama sebab lada xtumbuk hancur..
*Time ni dah boleh goreng meatballs, french fries dan sosej..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Tadaaaa penuh bekasss.. ni simpan dan frozenkan.. saje asingkan bekas kecik2.. mengikut portion untuk 2 org nak mkn.. next time panaskan jerrr..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap
Alhamdulillah dinner 3 beranak kami 
Kakak eryna xnak sos.. dia xsuka..
Kejadian mashed potato tu sedih sebab saya pemalas orangnya.. orang suruh lenyek.. saya gi blend.. lembut mulusss plak… tapi rasa sodappp
tq tuan resepi.. 
Resepi saya murka sedikit tapi rasa tetap superbbb hehehe..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Swedish Meatballs Ala IKEA Sedap

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017