https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-109194521-1

Tips Keren Seputar Dunia Perdapuran

WANITA WAJIB TAHU! Tips Keren Seputar Dunia Perdapuran, resepimasakan.info ingin berbagi tips yang bisa bunda cuba.

1. Agar telur rebus tidak susah dikupas, jangan lupa celupkan kedalam air sejuk saat telur tersebut baru matang / masih panas.
.
2. Agar cili tidak meletup-letup ketika digoreng, jangan lupa tusuk atau lukai sedikit cili tersebut dengan pisau sebelum digoreng.
.
3. Apabila mencuci kangkung, arnong / salad air atau genjer serta tumbuh-tumbuhan air lain jangan lupa dibilasan pertama bubuhkan satu sudu garam lalu diamkan sejenak agar binatang-binatan kecil yang mungkin hidup dibatang dan daun mati. Biasanya yang hobi melepak di situ lintah, siput, ulat dan cacing air (brokoli dan kembang kol juga sering ada ulatnya, jadi jangan lupa pula gunakan cara ini).
.
4. Agar tahu lebih tahan lama ketika disimpan, cuci bersih dengan air, kemudian siram dengan air panas, setelah itu lap dengan tisu dapur, simpan dalam tupperware, tutup rapat, kemudian letakkan didalam peti sejuk. Insya Allah boleh tahan sehingga 1 minggu.
.
5. Untuk mengetahui telur busuk atau tidak boleh gunakan ujian apung air, jika terapung diatas air itu tandanya telur sudah busuk.
.
6. Ketika akan memukul telur untuk berbagai macam kue, pastikan telur dalam keadaan suhu bilik (bukan sejuk kerana baru keluar dari peti sejuk, hal ini boleh membuat adunan tidak mengembang).
.
7. Jika menyimpan sayur-sayuran di dalam peti sejuk, jangan pakai beg plastik kresek, tapi gunakan surat khabar dan atau majalah bekas. Sebab dengan cara ini boleh menghalang air embun sayur-sayuran menggenang yang boleh mengakibatkan sayur cepat busuk
.
8. Untuk meneutralkan bau dalam peti sejuk, belah kentang dan letakkan di rak peti sejuk, kentang boleh menghilangkan bau tak sedap dalam peti sejuk.
.
9. Agar ikan tidak melekat dipenggorengan, gunakan kuali yang khusus untuk menggoreng, jangan sekali-kali menggoreng ikan diwajan yang pernah atau sering dipakai untuk menumis, sebab sudah pasti ikan goreng akan melekat dan hancur ketika di sebalik, boleh juga merebak sedikit garam ke kuali sebelum dituang minyak goreng.
.
10. Untuk menghilangkan rasa panas ditangan akibat terlalu lama berkontak dengan cili atau sambal (kata orang jawa tangan wedhangen), boleh dilakukan dengan cara cuci bersih tangan dengan sabun sehingga 2 atau 3 kali, kemudian di lap, dan masukkan tangan kedalam beras, benam dan remas-remas beras sebentar. Fiuuhhhf, dijamin rasa panas ditangan akan hilang.
smile emoticon
.
11. Agar mata tidak pedih ketika menghiris bawang merah, letakkan bekas berisi garam disamping papan pemotong, dengan cara ini Insyaa Allah ampuh menghindarkan mata dari rasa pedih.
.
12. Agar beras tidak dikunjungi kutu beras, letakkan sebungkus plastik yang mengandungi beberapa sudu teh serbuk, kemudian beri sedikit lubang pada plastik. Kutu beras tidak suka aroma kopi. Jadi Insyaa Allah dia tidak akan berani datang ke beras.
.
13. Jika peralatan masak kusam akibat noda dari bumbu yang berwarna seperti kunyit / kunyit, atau periuk yang terlalu sering dibuat merebus air jadi kekuningan. Segera ambil satu sudu baking soda, beri sedikit air, gosok-gosokkan ke periuk, diamkan sebentar, lalu bilas. Jika masih ada noda boleh diulang lagi.
.
14. Agar kembang kates, daun kates / pepaya dan pare tidak terlalu pahit apabila dimasak, baiknya sebelum ditumis di rebus sebentar di air rebusan
daun jambu biji (caranya, rebus air, ambil beberapa helai daun jambu biji, tunggu hingga mendidih, masukkan daun jambu, tunggu + – 5 minit, masukkan bunga / daun pepaya / pare) diamkan sebentar, matikan api. Baru setelah itu toskan dan siap untuk dimasak mengikut selera (kalau daun pepayanya untuk kulupan, boleh direbus hingga matang bersama daun jambu biji).
.
15. Agar tempe tidak mudah busuk, jangan simpan dekat garam.
.
16. Jika menyimpan daging di freezer, pastikan daging tidak keluar masuk freezer berulangkali, kerana hal ini boleh membuat bakteria membiak. Sebaiknya potong-potong dulu dagingnya sesuai dengan anggaran keperluan per tiapkali masak dan simpan di plastik kecil-kecil secara berasingan, sehingga ketika akan mengambil, boleh ambil seperlunya saja.
.
Semoga bermanfaat. Jangan Lupa share

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017