Aneka Resepi Kek Kukus

Resepi kek kukus mudah dan ringkas, Aneka Resepi Kek Kukus, kita nak bahas aneka resepi kek kukus. Jom kita buat.  Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah – Kek Kukus antara resepi yang mudah disediakan dan bagus juga untuk melatih anda yang baru nak belajar buat kek. Tak adalah insiden kek hangit bila terlebih kukus berbanding membuat kek yang dibakar dalam oven..kan?

Kek kukus yang akan dikongsikan adalah koleksi daripada tukang masak yang handal-handal dalam dunia masakan kek Malaysia. Saya pilih kek-kek kukus yang mudah agar semua orang boleh mencubanya.

Resepi pertama adalah dari jintanmanis. Nama resepi pilihan pertama saya adalah Kek Coklat Moist Kukus yang gebu, lembap dan lazat. Ia menjadi pilihan ramai kerana rasanya yang lebih coklat. Siapa pun suka coklat terutamanya budak-budak, kan…

Resepi Kek Coklat Moist ( Kukus)

(sumber resepi: [email protected])

Bahan-bahannya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
  • 3 biji telur
  • beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya

  1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
  3.  Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
  4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

Resepi Kek Oren Blended Kukus

(sumber: Raina Irdina MYR)

Seterusnya, kita sama-sama belajar buat kek kukus oren blended, tunggang terbalik pulak susunan nama resepinya…hihi, yang penting cara buatnya pun mudah.

Bahan-bahan: (loyang 7×7)

  • 1 biji buah oren sunkist
  • 1 cawan butter cair- boleh guna minyak canola
  • 1 cawan gula
  • 3 biji telur- buang pusat telur nya
  • 1 sudu besar serbuk penaik
  • 2 cawan tepung gandum

Cara-cara:

  1. Cuci buah, potong & buang biji serta urat-urat putih ditengah. Ambil kulit nya, buang yang warna putih.
  2. Potong buah kecil-kecil. Masukkan buah & kulit nya sekali dalam blender bersama minyak, gula, telur & kisar hingga halus
  3. Siap kisar, masukkan dalam bekas, bersama tepung & serbuk penaik yang telah diayak, sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan dalam bekas yang telah digris & dilapik. Kukus selama 1 jam atau hingga masak.
  5. Potong ikut saiz yang disukai.

Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Sumber : Puan [email protected] Kehidupanku

Resepi kek lapis kukus cream cheese seterusnya adalah daripada blog citarasawan. Cheese…sedap, lebih-lebih lagi bila ia sedang panas dan meleleh. Yummy!! Hehe…Resepi berikut ni agak susah jugak, kena pelan-pelan belajar sampai boleh. Kalau fail juga, beli je yang dah siap…

Bahan A

  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara:

  1. Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi hingga licin dan tidak berketul. Ketepikan.

Bahan Kek

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 cawan air panas didih
  • 1/2 cawan susu segar / cair
  • 1/2 cawan minyak jagung / masak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar sebuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Loyang 8x8x3 (di alas dasar dan di gris)

Cara-cara:

  1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda. Ketepikan.
  2. Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan bahan yang diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
  6. Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana hingga masak.
  7. Kemudian tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  8. Akhir sekali tuang adunan coklat selebihnya, tutup dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  9. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidangkan.

    ** untuk membuat 2 lapisan cream cheese, gandakan sukatannya.
    ** untuk membuat corak, ketepikan 2-3 sudu besar adunan cream cheese dan campurkan dengan 1 sudu kecil coklat emulco, masukkan ke dalam piping bag dan pipe mengikut corak yang di sukai..

Resepi Kek Pandan Kukus

Seterusnya saya kongsikan resepi kek kukus pandan. Tengok warnanya aje dah tahu kek kukus pandan ni memang sedap. Gebu, cantik dan lembap. Awesome!! Nak buat pun senang aje ni…meh kita cuba sama-sama..;))


Bahan-Bahan:

  • 6 biji putih telur
  • 2 cawan gula halus
  • 6 biji kuning telur
  • 1 cawan pati santan
  • 1 cawan air daun pandan – perahan 6 helai daun pandan yang besar

Bahan diayak:

  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bicarbonate soda

Cara Penyedian:

  1. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
  2. Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
  3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
  4. Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
  5. Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
  6. Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.

Nota penting:
Jangan lupa tutup adunan kek dengan aluminium foil sebelum dikukus.:))

Resepi Kek Sarang Semut Kukus

Resepi kek sarang semut kukus di bawah ini saya ambil daripada blog masakan dan saya ubah suai sedikit mengikut citarasa saya. Kalau tak suka manis, kurangkan sukatan gulanya ya…Dan butter boleh gantikan dengan mentega dan begitulah sebaliknya. hihi…


Saya selalu jugak buat kek sarang semut kukus ni, adakala menjadi dan lembut gebus tetapi ada musimnya kuih yang saya buat semua failed! Haha...never mind, cuba hingga berjaya, kan…

Bahan – Bahan:

  • 1 Cawan gula
  • 1 Cawan Air Panas
  • 2 Sudu Besar Mentega
  • 4 Biji Telur Gred A
  • 1 Cawan Susu Pekat
  • 1 Cawan tepung gandum di ayak
  • 2 sudu teh Soda Bikarbornat di ayak
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu teh Essen Vanilla

Cara Penyediaan:-

  1. Goreng gula tanpa minyak dengan api dapur sederhana kecil, sehingga cair.
  2. Masukkan air panas, gaulkan sehingga sebati sekiranya masih ada sisa sisa gula yang belum cair.
  3. Masukkan mentega, dan gaul sebati. Tutup api dan biarkan seketika.
  4. Pukul telur hingga kembang
  5. Kemudian masukkan susu pekat. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung, baking powder dan soda bikarbonat yang telah diayak tadi. Pukul hingga sebati.
  7. Masukkan esen vanilla dan kacau hingga sebati.
  8. Kemudian masukkan gula hangus tadi ke dalam bancuhan tepung dan gaul sebati.
  9. Perap adunan ini slama 3-4 jam (bertutup) bagi mendapatkan sarang yang cantik.
  10. Bakar selama 60minit dengan suhu 160’c atau kukus selama 1 jam 45 minit.

Nota:
:: Kalau tak ada mixer, boleh guna blender.
:: Kalau tak ada Oven, Boleh Kukus selama 1 jam 45 minit.
:: Jangan lupa sapukan mentega & letak kertas minyak pada bekas yang di gunakan untuk bakar atau kukus.

Resepi Kek Pelangi Kukus Yang Lembap

Oleh: Azie Kitchen

Di bawah ini rupa kek kukus pelangi yang saya kongsikan dari blog Azie Kitchen. Nampak sedap sangat, kan?

Resepi Kek Kukus Pelangi Yang Lembap

Rupa-rupanya nak buat kek kukus pelangi tidaklah susah. Ikut arahan daripada cara membuatnya, jadilah pelangi tu…hihi

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)

  • 1 cawan mentega
  • ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis)
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan susu pekat
  • ¼ cawan serikaya
  • 1½ cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar serbuk koko (tak guna pun)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2-3 sudu besar susu segar (saya guna 1 sb)
  • Sedikit pewarna yang disukai

Cara cara:

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
  2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  3. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

 

Nota:
Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Ikut Noor, dia tak gunapun tapi kek tetap lembut. Saya guna 1 sudu besar jer susu segar.

Terima kasih kerana membaca Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah Sekiranya ia bermanfaat dan anda suka untuk mencubanya, kongsikanlah dengan rakan-rakan yang lain. Selamat mencuba.

Cara Buat Sos Black Paper Simple

Cara Buat Sos Black Paper Simple, bagaimana cara nak buat sos black paper, jom kita ikuti resepinya berikut ini. Seperti yangg di janjikan saya nak share resepi sos black peper pada semua kawan-kawan.. sapa nk share silakan.

Jom simak caranya dibawah ini:

Cara

  • Panaskan butter dalam 2 sudu makan

  • Masukkan tepung gandum 3 sudu makan sambil kacau dengan cepat. supaya tidak bergentel… tidak kisah tepung cap apa pon janji tepung gandum.. tapi chef suka tepung cap sauh

  • Masukkan air 3 cawan.. masukkan serbuk lada hitam yang di kisar halus.. terpulang pada anda..

  • Kalau nak pedas letak lebih ok… chef letak 2 sudu makan jer

  • Kemudian masukkan kicap pekat 1 sudu makan.. untuk bagi warna.. masukkan garam. dan ajinamoto atau kiub pati ayam secukupnya..

Kacau hingga pekat, tapi jangan terlalu pekat okey..

Selamat mencuba dan jangan lupa bagi dengan yang lainnya!

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple – Nasi lemak, makanan ini boleh didapati di seluruh negara jiran seperti Indonesia, Singapura, dan Brunei. Sangat ringkas dalam penyediaanya, disediakan bersama ikan bilis goreng, timun, kacang goreng, telur, dan sambal.

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple

Jom kita layan resepi dibawah:

Bahan Untuk Nasi

  • 3 cawan beras
  • 3 hiris halia
  • 3 ulas bawang merah – hiris
  • 1 cawan santan
  • 3 cawan air – boleh tambah jika atau dikurangi bila diperlukan
  • 1 helai daun pandan
  • secubit garam
  • 1 batang serai – dititik
  • 2 helai daun pandan

Cara Buat Nasi Lemak

  1. Basuh beras dengan air sehingga bersih kemudian toskan hingga hilang airnya.
  2. Siapkan perikut dan pijarkan minyak kemudian tumis serai, daun pandan, halia, bawang sehingga wangi.
  3. Masukan air dan santan kemudian masak sehingga mendidih. tambah garam dan kacau rata.
  4. Tuangkan beras yang sudah kita toskan tadi ke dalam periuk nasi. kemudian kita tuangkan juga santan yang sudah kita masak tadi dan masak nasi seperti biasa.
  5. Bila dah masak kacau nasi menggunakan shopsyik agar beras tak patah.

Bahan Untuk Sambal

  • 6 sudu besar chili giling
  • 1 biji bawang besar – hiris
  • 1 biji bawang tumbuk – hiris
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih – ditumbuk
  • 2 biji bawang besar – ditumbuk
  • sedikit air asam jawa
  • segenggam ikan bilis ( sebahagian di goreng dan sebahagian di tumbuk)
  • sedikit gula, garam, dan perasa

Cara Buat Sambal

  1. Tumis cili giling, bawang putih, bawang besar, ikan bilis, dan bawang merah sehingga pecah minyak. kemudian masukan bawang besar hiris, air asam jawa, dan sedikit air agar sambal tidak pekat.
  2. Bila sudah mendidih masukan ikan bilis yang sudah kita goreng tadi dan sesuaikan rasa.
  3. Jika ingin agar resepi nasi lemak terlihat cantik bonda boleh menambahkan bahan sampingan lain seperti terlur, timun, dan kacang tanah. sekian resepi nasi lemak sedap yang saya kongsikan semoga resepi ini bermanfaat.

Resepi Nasi Ayam Mudah Sedap dan Simple

Resepi Nasi Ayam Mudah Sedap dan Simple, Kebanyakkan orang memang biasa masukkan lemak ayam terutama sekali yang berniaga nasi ayam. Bagi saya, inilah kunci kesedapan nasi ayam yang dihasilkan kerana lemak ayam memberikan aroma yang harum. Cubalah masukkan lemak ayam ketika menumis nasi selepas ni. Tak banyak pun, saya cuma guna anggaran 2 sudu besar lemak ayam untuk 3 cawan beras.

Resepi Nasi Ayam Mudah Sedap I

Resepi nasi ayam yang pertama ini dari facebook.

Jom cuba masak nasi ayam simpe dan sedap. Resipinya ada dibawah ni.

NASI

Resepi Nasi Ayam Mudah Sedap dan Simple

  • Bawang merah*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Kayu manis
  • Buah pelaga
  • Susu pekat manis
  • Plnta
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Daun pandan
  • Minyak
  • Air rebusan ayam
  • Blender bahan yang saya tanda tu..tumis dgn minyak buh kayu manis,buah pelaga..
  • Basuh beras,buh brg yg tumis td,plata,susu,daun pandan,nenas(blnder),grm,scubit serbuk kunyit..pastu ns da kering..buh minyak yg grg ayam tu kacau n tutup blk..

SAMBAL

  • Cili merah
  • Cili api
  • Bawang puti
  • Tomat
  • Sos cili
  • Blender smua bahan..masak buh sos cili,grm,aji,gula..

AYAM(saya potong 4)

  • Rebus ayam dl..
  • Sos tiram
  • Sedikit minyak
  • Bawang putih(ketuk)
  • Sos cili
  • Kicap manis
  • Garam
  • Satukan smua bahan n sapu kat ayam yg da direbus..perap setengah jam pastu grg..

KICAP

  • sos tiram
  • Sos cili
  • Kicap manis
  • Tepung jagung
  • Bwg putih(ketuk)
  • Satukan smua bahan tu…bancuh tepung jagung dgn air masukkn smua bahan tu..klu agak pekat buh air..grm n gula..

SUP

  • Halia
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Blnder smua bahan..tumis buh air rebusan ayam td..grm,aji, daun sup n bwg grg..
    Selamat mcuba…

Resepi Nasi Ayam Mudah Sedap II

Resepi nasi ayam yang kedua ini adalah kreasi mama fizalgk dalam blognya fizalgk.blogspot.com, segala gambar kredit untuk fizalgk. Jom kita masak cara buat nasi ayam simple.

Untuk Sup/Ayam/Kuah Kicap dan Kuah Cili

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam – dipotong empat
  • 1 sup bunjut
  • 1 labu bawang besar – dipotong empat
  • 3 ulas bawang putih – di ketuk
  • 1 inci halia – di ketuk

Cara memasak:

  1. Rebus semua bahan hingga mendidih. Keluarkan ayam dan toskan. Guna separuh air rebusan tadi untuk memasak nasi dan asingkan separuh lagi untuk dijadikan SUP dengan menambah kiub ayam serta daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan.
  2. AYAM : Perapkan dengan 1 sudu besar Sos tiram, 2 sudu besar kicap cair, 2 sudu besar kicap manis dan 1 sudu besar madu. Goreng hingga keperangan dan potong ketika menghidang.
  3. KUAH CILI : Kisar 5 tangkai cili merah, 1 ulas bawang putih, garam dan gula secukup rasa, 1/2 sudu teh cuka dan 2 sudu besar sos cili.
  4. KUAH KICAP : Campurkan 1 cawan air rebusan ayam dengan 5 sudu besar kicap manis, 3 sudu besar kicap masin dan 1/2 sudu teh minyak bijan.

Nasi

Bahan-bahan

  • 3 cawan beras – basuh dan toskan
  • 4 1/2 cawan air rebusan ayam
  • 3 ulas bawang merah – di hiris
  • 2 ulas bawang putih – di hiris
  • 1 inci halia – di hiris
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • lemak dan kulit ayam
  • 1 sudu teh garam

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak campur sedikit mentega didalam periuk nasi, tumis bahan-bahan yang dihiris nipis hingga wangi, masukkan lemak ayam, kacau hingga sebati dan pecah minyak.
  2. Masukkan pula beras dan kacau lagi.
  3. Seterusnya masukkan air rebusan ayam, daun pandan, garam dan beberapa titis pewarna kuning(jika suka) dan masak seperti nasi biasa.

Semoga berhasil bunda dengan resepi dari bunda hafizah yahaya.

Video Resepi Nasi Ayam

Resepi Soto Lamongan

Bahan-bahan

Bumbu Halus :

  • 7 siungbawang putih
  • 2 ruaskunyit
  • 5 buahkemiri
  • 1/2 sdtmerica
  • Secukupnya garam & gula

Kaldu Ayam (rebus hingga ayam matang) :

  • 1 ekorayam kampung, potong jadi 4
  • Secukupnyaair utk merebus
  • 3 buahserai
  • 2 lembardaun jeruk
  • 2 cmjahe, geprek
  • Minyak utk menumis (sedikit -+ 1-2sdm saja)
  • Daun bawang (iris sesuai selera)
  • Bubuk Koya (dihaluskan) :
  • Secukupnya bawang putih goreng
  • Secukupnya kerupuk udang (sy pakai merk FINNA)

Langkah

  1. Siapkan bumbu halus ya… ini sy uleg biar lebih nendang rasanya.
  2. Siapkan juga kaldu ayamnya ya… Air+ayam+daun jeruk+serai+jahe, gunakan api kecil. Direbus hingga ayam matang.
  3. Siapkan juga bubuk koya nya ya… Haluskan dg diuleg saja..
  4. Panaskan kompor, tumis bumbu halus hingga harum… Masukkan kaldu ayam ya… Aduk rata… Tes rasa dl.. Kl sudah OK, masukkan daun bawang. Masak hingga matang
  5. Sajikan dg pelengkap ya….
  6. Rasanya mirip soto pekalongan yang pas kenduren hehehe… Tipis tapi berasa sotonya… Enakkkkkk…… Silakan dicoba ya..

Semoga berhasil ya bunda

Resepi Pepes Ikan Gembung Lalap Kangkung

Bahan-Bahan

  • 4 ekor ikan gembung
  • 8 cabe rawit
  • 5 cabe merah
  • 3 siung bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • Sepotong jahe
  • Sepotong kunyit
  • Merica
  • 1 buah tomat
  • Kemiri
  • Lengkuas
  • Sereh
  • Daun salam
  • Garam
  • Gula

Langkah

  1. Cuci bersih ikan
  2. Giling semua bumbu
  3. Geprek lengkuas dan sereh
  4. Taburkan gilingan bumbu kedalam mangkok ikan tunggu beberapa menit.
  5. Susun Kangkung diatas piring, letakkan ikan diatas kangkung taburi garam, gula. Lalu letakkan diatas gembung lengkuas, daun salam, sereh, tomat.
  6. Tutup gembung dengan kangkung sampai tertutup
  7. Lalu ikat dengan daun sereh
  8. Kukus di dalam mangkok, agar airnya tidak tumpah. Tunggu hingga 15 menit
  9. Hidangkan
  10. Dan kangkung nya bisa sebagai lalapan
  11. Silahkan dicoba

Smoga berhasil bunda.

Resepi Bolu Kukus Mekar Rasa Jeruk

Bahan

  • 100 gram gula pasir (kastor)
  • 1 butir telur fresh
  • 1/2 sdt emulsifier (sp)
  • 125 gram tepung terigu
  • 1/2 sdt baking powder
  • 30 gram nutrisari jeruk (american sweet orange)
  • 125 ml santan
  • secukupnya essen jeruk/pewarna makanan kuning

Langkah

  1. Campur semua bahan jadi satu, mixer speed rendah sampai rata lalu naikkan speed tinggi sampai adonan mengembang, putih kental berjejak.
  2. Sisihkan.
  3. Panaskan panci kukusan berisi air secukupnya sampai beruap banyak sekitar 10 menit. Balut tutup panci dgn kain bersih.
  4. Masukkan adonan dalam cetakan yg telah diberi papercup. Sampai penuh ya.
  5. Kukus selama 10 menit dgn api besar. Setelah matang, dinginkan & keluarkan dari cetakan. Sajikan, selamat mencoba & semoga berhasil..

Semoga berhasil bunda

Resepi Seblak Bandung Kuah Kuning

Resepi Seblak Bandung Kuah Kuning, resepi seblak dari bandung ini yang akan kita kupas, silahkan baca dan praktikkan ya bunda.


Bahan

  • 100 gram kerupuk kanji oranye, rendam
  • 1 butir telur, kocok lepas
  • 150 gram paha ayam, rebus, suwir
  • 3 batang caisim, potong-potong
  • 20 gram soun, rendam air
  • 2 sendok makan kecap manis
  • 400 ml air
  • 1/2 sendok teh garam
  • 1/4 sendok teh merica bubuk
  • 1 batang daun bawang, diiris
  • 2 sendok makan minyak untuk menumis


Bumbu halus:

  • 2 butir bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • 2 cm kencur
  • 6 cm kunyit bakar


Cara Membuat

  1. Tumis bumbu halus sampai harum. Sisihkan dipinggir wajan. Tambahkan telur. Aduk sampai berbutir. Masukkan ayam dan caisim. Aduk sampai layu.
  2. Tambahkan kerupuk. Aduk rata. Bubuhi garam, merica bubuk, kecap manis dan air. Aduk rata
  3. Masukkan soun dan daun bawang. Aduk rata.
  4. Untuk 4 porsi

Resepi Cumi Goreng Bumbu Lengkuas Enak dan Sedap

Halo bunda, kita nak berbagi lagi resepi Resepi Cumi Goreng, resepi cumi goreng bisa bunda lihat gambar dibawah ini, lengkap dengan bahan dan cara membuatnya.


Bahan bahan :

  • 500 gram cumi ukuran besar, buang kulit dan isi perutnya
  • 100 mili liter air
  • Minyak untuk menggoreng

Haluskan:

  • 5 siung bawang putih
  • 3 cm jahe
  • 100 gram lengkuas muda, parut
  • 1 sendok teh garam
  • 1 sendok teh ketumbar, sangrai
  • 3 cm kunyit
  • ½ sendok teh kaldu bubuk, bila anda suka

Cara Membuat:

  1. Campur cumi dengan bumbu yang dihaluskan dan air.
  2. Ungkep dengan dengan api kecil sampai bumbu meresap. Angkat, sisihkan.
  3. Goreng cumi yang sudah diungkep sampai kunign kecokelatan.
  4. Goreng juga bumbunya secara terpisah. Angkat, tiriskan.
  5. Hidangkan cumi goreng dengan taburan bumbu yang telah digoreng.

Resepi Ayam goreng Kecap Asam Manis Pedas

Resepi Ayam goreng Kecap Asam Manis Pedas, hay ibu ibu kalian bisa mencoba menu baru nih ayam goreng kecap manis pedas nih sebagai sajian untuk masakan sebagai menu untuk keluarga

Bahan-Bahan yang Diperlukan Untuk Membuat Ayam Goreng Bumbu Pedas Manis yang Gurih, Sedap dan Istimewa

Bahan  ayam

  • 1 ekor ayam
  • garam halus secukupnya
  • kecap manis secukupnya
  • air untuk merebus secukupnya
  • gula pasir secukupnya
  • minyak untuk menumis secukupnya
  • penyedap rasa secukupnya
  • 2 lembar daun salam (dicuci bersih)
  • 1 batang serai (memarkan)
  • 3 sendok makan air jeruk nipis

Bumbu ayam yang di haluskan

  • 15 buah cabe rawit hijau
  • 1 sendok makan saus sambal
  • 10 butir bawang merah
  • 3 buah cabe merah besar
  • 5 siung bawang putih
  • 2 cm kunyit (kupas kulitnya)
  • 2 sendok makan saus tomat
  • 1/2 sendok teh merica bubuk
  • 2 cm jahe (kupas kulitnya)
  • 2 butir kemiri sangrai

LANGKAH LANGKAHNYA

Tips Mempersiapkan Bahan Utama:

  1. Untuk cara pertama yang bisa dilakukan adalah dengan membersihkan ayamnya. Hal ini penting sekali sebab pada ayam ada beberapa bagian yang harus dibuang dan dibersihkan yang mana bagian tersebut tidak bisa dikonsumsi karena menumpuk kuman dan kotoran. Namun sebelum anda membersihkan ayam, silahkan potong-potong ayam dengan ukuran yang anda inginkan. Baik dengan ukuran yang besar atau ukuran yang sedang. Untuk ukuran yang sedang, anda bisa memotongnya menjadi 6-8 bagian, sedangkan untuk ukuran yang kecil anda bisa memotongnya sebanyak 10-12 potong.
  2. Setelah ayam dipotong, silahkan masukkan ayam kedalam wadah atau baskom dan cuci bersih dibawah air yang mengalir.
  3. Bersihkan ayam dimulai dari bagian terluar yanki dibagian kulit secara merata. Jika anda mendapati masih terdapat bulu-bulu pada ayam, maka bersihkan bagian tersebut secara merata hingga bulu bisa dibersihkan.
  4. Nah, apabila ayam sudah bersih, masukkan ayam kembali pada wadahnya dan tiriskan air cuciannya.
  5. Pastikan jika baskom anda kering, setelah itu lumuri ayam dengan menggunakan air jeruk nipis secara merata dan berikan pula tabura sedikit garam. Hal ini berfungsi untuk menghilangkan bau amis yang menyengat pada ayam setelah itu diamkan sementara selama kurang lebih 10 menit.

Cara Membuat Ayam Goreng Pedas Manis:

  1. Rebus ayam dalam air. Dan aduk-aduk secara merata dan masak hingga ayam empuk secara merata dan daging berubah warnanya.
  2. Setelah daging setengah empuk, matikan kompor dan sisihkan sementara menunggu membuat bumbu-bumbu lainnya.
  3. Untuk membuat bumbu, silahkan panaskan wajan diatas kompor dan masukkan miyak goreng kedalamnya.
  4. Lalu tumis bumbu yang telah dihaluskan bersama dengan daun salam, serai dan lengkuas. Hingga layu dan tercium bau harum yang lezat dari tumisan bumbu ini
  5. Setelah selesai, silahkan masukkan air kedalam tumisan bumbu dan masak bumbu ini hingga mendidih secara merata.
  6. Kemudian, masukkan ayam yang telah direbus kedalamnya dan masukkan pula kecap manis, garam, gula dan penyedap rasa. Lalu masak ayam hingga kuah mengental dan menyusut sampai daging ayam matang secara merata.
  7. Terakhir, panaskan wajan dan goreng ayam hingga berwarna kecoklatan dan berkulit.
    Nah, setelah matang, angkat sajian ini dan hidangkan dalam piring saji untuk kemudian siap dinikmati.

Sekian dulu resepi Resepi Ayam goreng Kecap Asam Manis Pedas, semoga bisa membantu dan menjadi panduan bunda bunda dalam memasak ayam. Jangan lupa share ke yang lainnya ya.