Category: Nasi

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Simple – Nasi lemak, makanan ini boleh didapati di seluruh negara jiran seperti Indonesia, Singapura, dan Brunei. Sangat ringkas dalam penyediaanya, disediakan bersama ikan bilis goreng, timun, kacang goreng, telur, dan sambal. Jom kita layan resepi dibawah: Bahan Untuk Nasi 3 cawan beras 3 hiris halia 3 ulas bawang merah – hiris […]

Resepi Nasi Ayam Turun Temurun!!

Resepi Nasi Ayam Turun Temurun!! Bahan-bahannya untuk Nasi Ayam: Beras basmathi – basuh dan tos4 ulas bawang putih1 inci halia1 sudu besar mentegaMinyak ayam2 helai daun pandanSedikit garam Cara: Panaskan planta dan minyak ayam. Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk serta daun pandan sehingga wangi. Tuang bahan tumis ke dalam beras yang telah dibasuh […]

Resepi Bubur Berlauk Enak (SbS)

Resepi Bubur Berlauk Enak | Masak bubur,buat ikan bilis goreng pedas dan kangkung goreng belacan ok la tu kan Cara buat ada pada setiap gambar Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)… Sumber : ‎Aisha Shukor Jum Like : Aneka Resepi Masakan Masak nasi macam biasa cuma 3 kali gandakan airnya.. Saya masak dalam rice […]

Resepi Nasi Goreng Tomyam (SbS)

Resepi Nasi Goreng Tomyam | Sedapnya nasi goreng ni makan malam-malam lepas penat bekerja di siang hari.. huhuu Jom la cuba.. senang jer ni… Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)… Sumber : FB Adila Shafiai‎  Jum Like : Aneka Resepi Masakan Bahan diperlukan: 1. Nasi (resepi ni guna 300grm beras) 2. Seafoods 3. […]

Bubur Nasi Daging

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Hari ni saya masak bubur nasi daging utk juadah berbuka puasa. Bubur ni rasanya seakan2 bubur lambuk bila di tambah sedikit rempah sup. Saya suka bubur nasi daging ni. Suami saya pula tak sah kalau tak makan bubur ni bersama sambal tumbuk, makin pedas makin bertambah seleranya….mmng sedap. Resepi asal […]

/* */
Resepi Makanan Masakan Simple Sedap © 2017